Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

A court of Mist and Fury by Sarah. J. Maas βιβλίο 2

Γεια σας παιδιά   Αγόρασα αυτό το βιβλίο τον Απρίλιο μα μόνο τώρα, τρις μήνες μετά κατάφερα να το τελειώσω.   

   Πριν από όλα θα ήθελα να πω πως το βιβλίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον ερχόμενο Ιανουάριο.


Από το οπισθόφυλλο:

Feyre survived Amarantha's clutches to return to the Spring Court—but at a steep cost. Though she now has the powers of the High Fae, her heart remains human, and it can't forget the terrible deeds she performed to save Tamlin's people.


Nor has Feyre forgotten her bargain with Rhysand, High Lord of the feared Night Court. As Feyre navigates its dark web of politics, passion, and dazzling power, a greater evil looms—and she might be key to stopping it. But only if she can harness her harrowing gifts, heal her fractured soul, and decide how she wishes to shape her future—and the future of a world cleaved in two.


   Νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω το γεγονός ότι όλα όσα λέει το οπισθόφυλλο δεν είναι ούτε το 1% του βιβλίου συνολικά. Δεν ξέρω, η συγγραφική ομάδα μας μπερδεύει πολύ.


   
   Με το τέλος του προηγούμενου βιβλίου η Feyre σπάει την κατάρα της Amarantha και φεύγει για την Αυλή της Άνοιξης (Spring Court). Με το πέρασμά των μηνών όμως, συνηδητοποιεί πως δεν είναι οι τοίχοι του παλατιού που την σφίγγουν σαν κορσές, αλλά ο ίδιος ο Tamlin, ο άντρας που έκανε τα πάντα για να σώσει.   Αίμα. Αυτό σκέφτεται η Feyre καθώς προχωράει τον διάδρομό όπου στον τέλος του την περιμένει αυτός. Τα καταπράσινα μάτια και τα ξανθά μαλλιά. 
   Αίμα, τα κόκκινα ροδοπέταλα αρχίζουν να την αγχώνουν. Και τότε γίνεται το απροσδόκητο
   Με τα χέρια στις τσέπες και ένα αλαζονικό χαμόγελο ο Rhysand - Κύριος της Αυλής της Νύχτα - την παίρνει μακριά από τον λύκο της και όσο και να δεν θέλει να το παραδεχτεί νιώθει πως έχει σωθεί.   Η Feyre είναι μια νεαρή Περσεφόνη. Ο Rhysand ένας νέος Άδης. Όσο περνάει ο καιρός, η πρώτη καταλαβαίνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα. Ολόκληροι κόσμοι ανοίγονται μπροστά της μα πρέπει να επιλέξει ποιον να εμπιστευτεί. Τι να εμπιστευτεί.   Αυτό το βιβλίο γενικότερα είναι μια γέφυρα. Μια γέφυρα  συνειδητοποίησης  για την πρωταγωνίστρια αλλά και για εμάς. Και αν νόμιζες πως στο πρώτο βιβλίο έγιναν πολλά, γελιέσαι. Το κεφάλι σου θα γίνει πραγματικά  κουρκούτι. Δεν ξέρω για τι να πρωτομιλήσω.   Παρόλο που το διάβασα στα αγγλικά, μπορώ να πω ότι ήταν ένα αρκετά ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Οι σελίδες κυλούσαν με ευκολία και γρήγορα αν και σε κάποια κομμάτια δυσκολεύτηκα. Και εδώ έρχεται η ερώτηση: τότε γιατί σου πήρε τρεις μήνες να το διαβάσεις? 
   Λοιπόν υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται: reading slump.  Και αυτό το πράγμα, όλη την ώρα έρχεται σε εμένα. Σαν τα κουνούπια. Μου πίνουν το αίμα και μετά αφήνουν και σημάδι. 
   Ξεκάθαρα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Αν και όχι μεγάλη φαν τέτοιου τύπου, το συγκεκριμένο νομίζω πως ήταν από τα καλά του είδους του. Ένα ωραίο εφηβικό βιβλίο που ναι, είμαι σε θέση να λέω πως μπορεί προσφέρει και κάτι παραπάνω.


 
   
   Η Feyre σε αυτό το βιβλίο νομίζω πως πάει σε ένα επόμενο επίπεδο. Μεγαλωμένη δύσκολα, στο πρώτο βιβλίο μεγαλοποιεί πράγματα και καταστάσεις άθελά της τις περισσότερες φορές. Εδώ όμως γίνεται κύριος του εαυτού της. Έχει μια καθαρή ματιά, και γνωρίζει την σημασία της λέξης σεβασμός. 
   Γνωρίζουμε καινούριους χαρακτήρες, ξαναβλέπουμε παλιούς και μαθαίνουμε για το παρελθόν. Μα όχι μόνο γνωρίζουμε για αυτό αλλά και το συναντάμε.    Όσοι το έχουν διαβάσει είμαι σχεδόν σίγουρη πως θα συμφωνήσουν ότι η μεγαλύτερη αλήθεια που κρύβει αυτό το βιβλίο είναι μια φράση που είπε ο Rhysand και θα μου μείνει στο μυαλό: Love can be a poison. Και είναι πράγματι μια πολύ οδυνηρή αλήθεια. 
  Μα υπάρχει ένα ακόμα πράγμα που κατάλαβα. Όλα γίνονται για την δύναμη. Για την εξουσία, την κυριαρχία, το χρήμα. Και όλο αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, δεν τελειώνει ποτέ. Μια ακόμα απόδειξη πως οι άνθρωποι είναι τέρατα (και ας μιλάμε για νεράιδες και ξωτικά). Θα το καταλάβεις και εσύ αν το διαβάσεις.   Συμβουλή αν κάνεις ποτέ σου blog: διάβαζε τι έχεις γράψει. Ξανά και ξανά, βοηθάει. Ακριβώς όπως οι εκθέσεις στο σχολείο. Όπως λοιπόν διάβαζα τι έχω διαβάσει μέχρι τώρα, συνειδητοποίησα πως δεν έχω πει και πολλά για το βιβλίο itself. Καλύτερα να μην μιλάω με γρίφους.


   Όπως όλοι μας θυμόμαστε από το προηγούμενο βιβλίο, η Feyre είναι αναγκασμένη να περνάει από μια εβδομάδα κάθε μήνα στη γη του Rhysand. Μια εβδομάδα στην Αυλή της Νύχτας. Μα όπως περνάνε οι μήνες, πιάνει τον εαυτό της διχασμένο. Μαθαίνει για τον σκοτεινό άρχοντα και ξαφνικά δεν είναι τόσο αποκρουστικός όσο αρχικά. Με το πέρασμα τον κεφαλαίων η Feyre μεταλλάσσεται.  Τότε είναι που παίρνει και την απόφαση να αφήσει τον άντρα με την μάσκα στο άχρωμο κάστρο του. Πρόθυμα αφήνει την άνοιξη πίσω της και ταξιδεύει στη Νύχτα. Και κάπως έτσι περνάει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

   Οι χαρακτήρες αποκτούν μια βαθύτερη υπόσταση και όπως είχα πει και στην ανάρτηση του πρώτου βιβλίου: τα φαινόμενα απατούν.  
   Υπάρχει ένα πόλεμος στον ορίζοντα, και όλοι καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο ενώ βλέπουμε μια ακόμα Αυλή της Πρίθιαν.


   
   Κοντολογίς, μπορώ να πω πως μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Είχα διαβάσει όμως τόσα πολλά spoilers για αυτό το βιβλίο, που πολλά πράγματα που θα έπρεπε να μου προκαλέσουν έκπληξη, πέρασαν σχεδόν ανέγγιχτα. 

  Πείτε μου εντυπώσεις, τι σας άρεσε, και τι όχι. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
_____________________________________________________________

1. Κοντά στις αρχές του βιβλίου όταν η Feyre και ο Lucien περπατούσαν μαζί στο δάσος η πρώτη τον ρώτησε γιατί δεν της είπε για μια επίθεση που είχε δεχτεί και αυτός απάντησε: ''Tamlin is my High Lord. He gives me an order, I follow it''. Η γνώμη που είχα σχηματίσει από το πρώτο βιβλίο ήταν πως ήταν φίλος του. Όχι ο αρχιστράτηγός του, το δεξί του χέρι. 

2. Όλο αυτό με την φόρο (Tithe) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Ο Tamlin είχε την εντύπωση (και απαιτούσε) να τον πληρώνουν, την στιγμή που ο λαός του πριν τρεις μήνες πεινούσε. Και αν δεν το έκαναν?... Θα τους αποδεκάτιζε. - House of Monsters. 

3. Η λέξη fury για κάποιο λόγο μου θυμίζει τη λέξη τρίχωμα. Και ακριβώς αυτόν τον λόγο (ή ένας από τους βασικούς) η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για αυτό το βιβλίο είναι η λέξη beast.

4. Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε πως όταν διαβάζω βιβλία στα αγγλικά, όλο και κάτι μου ξεφεύγει. Άλλα, ήταν μια στιγμή που ελπίζω να μην μου  ''ξέφυγε'' τίποτα:

[...] The High Lord conceded a step towards the stairs and slid his hands into his pockets [...]

Η Feyre - ημίγυμνη -  μπροστά στον Tamlin και τον Rhysand, αποκαλεί τον δεύτερο High Lord. Όχι τον Tamlin, τον άντρα που πρόκειται να παντρευτεί, αλλά αυτόν, τον άντρα με τα βιολετιά μάτια. Τον άντρα που ήταν επάξιος του τίτλου High Lord.

5. Για κάποιο λόγο νιώθω πως κανείς δεν το έχει προσέξει , αλλά θα ήθελα να σταθώ στη μητέρα του Rhysand. Ήταν μια φράση που με ''στιγμάτισε'': <<She hated him after time>>. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς, αλλά ήταν επίπονο να σκέφτομαι πως μια γυναίκα ελευθερώθηκε και ερωτεύτηκε τον άντρα - το άλλο της μισό κυριολεκτικά - που στο τέλος κατέληξε να μισεί. Ίσως τελικά το Cauldron κάνει λάθη.


Οι εικόνες είναι από τα sites: readatmidnight, goodreads, pinterst, pinterest, 8tracks, iwasloookingforyoutoo, imgum

4 σχόλια:

 1. Να πω οτι περιμενα αυτην την αναρτηση πως και πως?
  (Δε θα το πω για να μην φανω τελειως απελπισμενη)
  Οοομως
  Εχεις δικιο.Στο κομματι με τα σποιλερς.Ειχα διαβασει τοσα πολλα και εγω που ελαχιστα πραγματα μου προκαλεσαν εκπληξη(ισως μονο η εμφανιση της Nesta και της Elain και το γεγονος οτι εγιναν και αυτες νεραοδες)
  Αντε να διαβασουμε το επομενο😉

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ θέλω να διαβάσω το τρίτο. Έχω το προαίσθημα πως όλα θα μπούνε στην θέση τους. Αν εσύ περίμενες πολύ καιρό αυτήν την ανάρτηση (που χαίρομαι πάρα πάρα πολύ για αυτό) άλλο τόσο καιρό περίμενα να μου έρθει εμένα η φώτιση να το τελειώσω. Χαίρομαι που συμφωνούμαι. Σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο. :)

   Διαγραφή
 2. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς αυτό δεν το ξέρω. Αυτό που γνωρίζω όμως, είναι πως το δεύτερο βιβλίο θα μεταφραστεί τον Φεβρουάριο. Με βάση αυτό, και αν σκεφτούμε πως το πρώτο βγήκε φέτος τον Φεβρουάριο, υπολογίζω τον Χειμώνα του 2019. Μόλις μάθω να είσαι σίγουρος/η πως θα υπάρχει ενημέρωση. :)

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...